Wat is ergonomisch dragen?

Ergonomisch dragen houdt in dat je het lijfje van je kindje in de natuurlijke houding ondersteunt. Maar het houdt ook in dat je je kindje draagt op een manier waarbij het gewicht van je kindje gelijkmatig wordt verdeeld over je eigen lichaam en het kindje echt dicht tegen je aan zit, zodat je zelf ook in een optimale houding blijft lopen en geen last krijgt van bijvoorbeeld je rug of je schouders.

De 3 belangrijkste punten die ervoor zorgen dat je ergonomisch draagt zijn:

  • Het kindje zit in de kikkerhouding, ook wel “M” houding genoemd. 
  • Het kindje zit op kusjes hoogte; je kan als je je hoofd licht voorover buigt een kusje op de kruin van je kindje geven.
  • Als je voorover buigt blijft het kindje in contact met je lichaam.

Met alle draagdoeken kun je ergonomisch dragen, maar let op, niet alle draagzakken zijn ergonomisch; hetzij omdat het niet de goede maat voor je kindje is, hetzij omdat het gewoon onafhankelijk van de leeftijd niet kan voldoen aan de 3 bovengenoemde punten.

De voordelen van dragen

Dragen draagt bij aan een gezonde hechting tussen moeder en kind. De oxytocine en het nauwe contact bevorderen dit. De baby leert jouw geur kennen en je herkent zijn bewegingen en geluidjes sneller. Ook bij vaders en nauwe familie of caretakers die veel dragen stimuleert het de hechting.

 

Dragen zorgt voor ontspanning bij het kindje maar meestal ook bij de ouder die draagt. De nabijheid zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij het kindje en degene die draagt. Dit hormoon ontspant en verlaagt stress.

Als je je kindje ergonomisch draagt dan stimuleer je door de houding een goede heupontwikkeling. Ook voor kindjes met een voorkeurshouding heeft dragen het voordeel dat je het hoofdje bewust de andere kant op kan plaatsen.

Door de verticale houding vermindert het vaak reflux klachten en bij krampjes is deze houding en het contact buik tegen buik heerlijk voor de baby

Tijdens je zwangerschap heeft je kindje 24 uur per dag jouw hartslag gehoord en is het omgeven geweest door je baarmoeder. Pasgeboren kindjes vinden het fijn om dit gevoel weer te ervaren en gedragen worden in een doek simuleert dit het beste.

Je kunt snel reageren op de signalen van je kind, waardoor je baby zich gehoord voelt. Dit resulteert op latere leeftijd op meer zelfstandigheid, meer zelfvertrouwen en veiliger voelen om de wereld te gaan ontdekken.

 

Doordat je baby vanaf een veilige buik of rug de wereld kan ontdekken leert het veel van wat je doet. Het wekt veel nieuwsgierigheid en sociale contacten kunnen ook makkelijker geleerd worden.

Dragen draagt bij aan een gezonde hechting tussen moeder en kind. De oxytocine en het nauwe contact bevorderen dit. De baby leert jouw geur kennen en je herkent zijn bewegingen en geluidjes sneller. Ook bij vaders en nauwe familie of caretakers die veel dragen stimuleert het de hechting.

Oxytocine heeft ook een positief effect op de borstvoeding, het zorgt dat je ontspant en dat de melk sneller toeschiet. Ook kan het daarnaast helpen om de vroege hongersignalen op tijd waar te nemen, voordat je kindje overstuur raakt. Je kan zelfs je baby in de draagdoek borstvoeding geven. Super handig.

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel gedragen worden over het algemeen minder huilen. Doordat een baby tijdens het dragen geschommeld en gewiegd wordt, is hij zo getroost als hij huilt.

Kun je je kind te veel verwennen in de doek?

Lees in dit blog waarom je, je baby niet kan verwennen, zeker niet tot een maand of 6-12 Door veel aandacht, geborgenheid en liefde aan je kindje te geven maak je juist een veilige basis voor je baby en zullen jullie goed afgestemd op elkaar zijn, waardoor je kind minder om extra aandacht zal vragen. Zeker de eerste 6 tot 12 maanden kunnen baby’s de actie-reactie van “als ik huil dan komt er iemand” nog niet beseffen.

Een baby die huilt of onrustig is heeft dus altijd iets nodig, ze doen dit altijd met een reden. En niet om jou te manipuleren.

Dragen heeft dus heel wat voordelen!

shoptips voor draagdoeken

Hoe schaf je  nou een goede draagzak of doek aan? Is het handig om die van je vriendin te lenen of tjidens je zwangerschap er eentje aan te schaffen bij een van de bekende grote babyzaken?

Helaas wordt je in de grote babyzaken niet altijd goed geinformeerd en koop je snel iets wat niet goed bij jou kindje past, niet alle merk draagzakken die zeggen dat ze geschikt zijn voor een pasgeboren baby zijn dat ook daadwerkelijk. De draagzak die perfect paste bij het kindje van je vriendin kan voor jou kleine wel eens verkeerd uitvallen.

BYKay

Het merk BYKay heeft 2 modellen die vanaf de kraamweek te gebruiken zijn oa het model: MyKay en de Mei tai. (deels te knopen) Let op deze gaan tot ongeveer maat 74.

Purebabylove

Het merk Purebabylove heeft het model Cross&Go, geschikt vanaf maat 44 tot maat 74. Dit is een verstelbare buikdrager.

Neko

Neko heeft Model Switch baby (full-buckle) te gebruiken vanaf maat 50 tm maat 86. Een rekbare of geweven draagdoek is ten alle tijden geschikt vanaf maat 44 en te gebruiken zolang jij het vol kan houden.

Draagconsult

Zelf Ben ik in het bezit van de ByKay Mei Tai en kan deze dus demonstreren in je kraamweek! Wil je zeker weten dat je je kindje veilig en ergonomisch draagt? Is het je eerste kindje en ben je nog wat onzeker? Weet je niet welke doek of zak je moet kiezen? Is het met je “echte baby” toch net wat spannender dan met die pop? Dan raad ik je zeker een draagconsult aan Bij Linda Grit van Babywaard of “wrap with love” in Alkmaar. Hier kun je verschillende draagzakken/doeken proberen en leren hoe je op de juiste manier draag.